Ratni zločini, genocid i sjećanja

Spomen-priredba povodom Međunarodnog dana sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici - Večer predavanja sa kandidatkinjom za Nobelovu nagradu za mir iz Srbije dr. Janjom Beč-Neumann
Beč, Univerzitet Beč, 16. Juni 2012.

 

U junu 2012. godine je organizovana spomen-priredba povodom Međunarodnog dana sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici - Večer predavanja sa kandidatkinjom za Nobelovu nagradu za mir iz Srbije dr. Janjom Beč-Neumann.

 

Pozdravno obraćanje

Mag. Eldin Bajrić (Im-Puls Media)          

Uvodno predavanje

Dr. Esmir Ćatić (politolog)

Glavno predavanje (na engleskom)

Kandidatkinja za Nobelovu nagradu za mir dr. Janja Beč-Neumann (istraživačica genocida i spisateljica)

Voditelj: dr. Nedad Memić (novinar)

 
       
Dr. Esmir Ćatić                                     Dr. Janja Beč-Neumann       

 

O predavačici

Dr. Janja Beč-Neumann (Njemačka i Srbija/Vojvodina), sociolog (Kembridž, Ženeva i Zagreb) je napisala brojne naučne publikacije, čak i pozorišne komade, na temu ratnih zločina, genocida i kulture sjećanja. U području nastave posvetila je posebnu pažnju genocidu u Bosni i Hercegovini. Njen M.A. kurs "Ratni zločini, genocid i sjećanja; korijeni zla: želim razumjeti" na više evropskih univerziteta je bio jedan od najznačajnih projekata na području prerade ratne prošlosti u bivšoj Jugoslaviji: www.war-crimes-genocide-memories.org Dr. Janja Beč-Neumann je 2005. godine nominirana za Nobelovu nagradu za mir.

 

Genocid u zastićenoj enklavi UN-a Srebrenica

Ledeni vrh svih događaja u toku agresije na Bosnu i Hercegovinu bio je masakar nad Bošnjacima u zaštićenoj enklavi UN-a Srebrenica, koji su u julu 1995. godine počinile snage velikosrpskih nacionalista. U samo nekoliko tih julskih dana ubijeno je preko 8.300 osoba, prije svega muškaraca između 12 i 77 godina. Događaji u enklavi Srebrenica važe za najgori masakar u Evropi nakon Drugog svjetskog rata. Međunarodni sud u Den Hagu je taj zločin u nekoliko presuda označio kao genocid.

 

Organizator: Im-Puls Media

Kooperacioni partneri: Centar savremenih inicijativa Austrija - CSI

Medijski partner: TVSA (Konferenciju je televizijski popratila ekipa TVSA: Azra Bavčić i Šaban Čolaković)

Uz srdačnu podršku: T.A.S. (Adem Tuhčić), Goldener Pinsel (Mirza Spahić), Opel Foric (Sanel Forić), Džemati: Ebu Hanife, Gazi Husrev-Beg, El-Iman, Bosna, El-Ihsan