Oaza

 Časopis bosansko hercegovačke dijaspore u Austriji

 

 

Časopis Oaza je jedan od prvih projekata Im-Puls Medije. Nastao je 2008. godine uz veliku podršku iz Bosne i Hercegovine i dijaspore, a broj saradnika i dopisnika, te onih koji na razne druge načine vrlo nesebično i predano doprinose Oazi, se povećava iz dana u dan.

Cilj časopisa je da, prije svega, upravo oko sebe okupi i međusobno poveže sve ljubitelje pisane riječi koji žele doprinijeti obrazovnom i kulturnom usponu zajednice, te da na taj način bude medij koji će prenositi što više lijepih riječi i korisnih informacija, a čiji će tekstovi biti poticaj za mnoge druge zajedničke projekte na polju napretka naše domovine. Lijepa riječ i gvozdena vrata otvara - kaže narodna izreka, a mi dodajemo da jedna oaza lijepog govora, korisnog znanja, mudrosti i duhovnosti, može našu zajednicu, pa i cijeli svijet, nabolje da promijeni.   

Osim navedenih, Oaza ima i sljedeće ciljeve:

1. Potenciranje bosanskog jezika, te davanje punopravnog značaja istom u odnosu na ostale jezike, prije svega u odnosu na njemački jezik.

2. Prenošenje znanja i informacija iz raznih oblasti društvenog života i nauke, kao i mišljenja najistaknutijih bh. političkih i vjerskih autoriteta po pitanju  najaktuelnijih tema.

3. Promovisanje mladih talenata na području nauke, umjetnosti i sporta, te svih drugih istaknutih pojedinaca.

4. Promovisanje bh. organizacija i udruženja.

5. Promovisanje zajedništva i širenje pozitivne energije, optimizma i entuzijazma na putu ka boljem sutra.

 
Kao i samo udruženje Im-Puls Media, i Oaza je neprofitna i bazira se na dobrovoljnom radu. Troškovi printanja se pokrivaju reklamama i članarinama.