Druženje sa generalom Divjakom

Posjeta generala Divjaka timu Im-Puls Mediae
Beč, Juni 2012.

U martu 2011. godine je na aerodromu u Beču na temelju optužnice Republike Srbije uhapšen bosanski heroj, general Jovan Divjak. Nekih 7 dana nakon hapšenja general Divjak biva pušten iz pritvora uz plaćanje kaucije od 500.000 eura i zabranu napuštanja Austrije. 

Vijest o hapšenju generala Divjaka prostrujala je nevjerovatnom brzinom virtualnim i stvarnim prostorom. Tim udruženja Im-Puls Media i mnogih drugih udruženja kao i mnogobrojni korisnici Facebook-a su se organizirali i pozivali ljude na proteste. Krajem jula 2011. godine Austrijsko pravosuđe odbacuje zahtjev Srbije protiv Jovana Divjaka koji ovom odlukom biva biva oslobeđen.

Kao i mnoga druga udruženja Im-Puls Media je također upriličila druženje sa ovim bosanskim velikanom tokom njegovog boravka u Beču.        

 

Jovan Divjak je bio general JNA, a potom i general Armije BiH. Bio je ključna figura otpora Sarajeva tokom opsade 1992. do 1995. General Divjak se nakon rata posebno založio za sudbinu djece – najvećih žrtava agresije. Osnovao je i ugradio sebe u Fondaciju "Obrazovanje gradi BiH". Već petnaest godina Fondacija vodi brigu kako bi se djeci bez jednog ili oba roditelja pružila moralna i materijalna pomoć sa željom da im se, putem kvalitetnog obrazovanja, otvori perspektiva za samostalan uspješan život.